Mina böcker


 Mina böcker

Under åren har jag haft nöjet att medverka i en rad bokprojekt, till en början som fotograf men efterhand mer och mer som författare. Nedan finner ni korta beskrivningar på böcker som kommit till sedan början av 2000-talet. 

Efter trettio år som utredare på Grova Brott i Köpinge får Curt Paulsson nog. Han säger upp sig och börjar som lärarassistent på Bruksskolan. Hans uppgift blir att försöka stävja bråket. Snart finner han att han hamnat ur askan i elden. Hans strävan blir att försöka finna ondskans mekanismer. 

När Curt och hans hustru Monika vandrar till Lövuddens Pensionat vid sjön Glimten, för att äta lunch, favoriträtten isterband med dillstuvad potatis, uppdagas ett brott som leder till en uppgörelse i IT-världen. Syftningen till Agatha Christies berömda pjäs, med samma, namn blir uppenbar. 

 Curt Paulsson är kriminalare på Grova Brott i den fiktiva staden Köpinge. En morgon fick han larm om en avliden man, funnen i en busksnår. Utredning blir mödosam, men Curt får hjälp av de gamla grekiska tragedierna.

 

En bok om sådant som gjort avtryck och intryck på oss. Om sådant som påverkat oss och i många fall stakat ut vår väg. Vilka minnen är korta och vilka är långa?

Vilka minnen biter sig fast och vilka skingras som morgondimmorna över fäladen?         Vad vill man minnas och vad vill man glömma?  Vilka minnen gläds man åt och vilka skäms man över? Vilka minnen är sanna och äkta och vilka är falska?                         Finns det påhittade minnen? Kan man radera minnen?                                                    Varför dyker minnen upp i de mest oväntade sammanhang?

ISBN 978-91-639-0104-1

img_2648 (6)

Sex gamla vänner, sex män mitt i livet,  gör en seglats tillsammans i Egeiska havet, runt den grekiska ön Rhodos. Alla sex bär med sig minnen och trauman från sin uppväxt. Inbäddade i mjuka vindar, ackompanjerade av bouzoukimusik, kryddade med ouzo och moussaka kryper skuld och skam, åtrå och otro fram. Oförrätter blottläggs och hämnden lurar i lä. Vad är kamratskapen värd och vad ska till för att offra den?

Oscar, Erik, Mattias, Sergej, Robin och Henrik spelar huvudrollerna i detta spännande drama där också Elin och även Siri, som ännu inte sett dagens ljus, är viktiga aktörer.

ISBN:978-91-639-0103-4

*   *   *

potatistjuven omslag

Vilka oanade konflikter men även möjligheter uppstår vid möten mellan makt och människa, mellan hopp och förtvivlan? I Potatistjuven berättar Lars Hansare, med 18 fristående berättelser, om vad som kan hända när vi inte vill eller kan förstå, lyssna eller respektera varandra? Men också när ljus letar sig in i dunkla vrår. Följ med på en resa från Lund till Lipiedsk, från Berlin till Bengalen, från gamla Sverige till Nueva Suecia. I Potatistjuven breds ut en gobeläng där trådar, färger och kontraster från olika tider och miljöer vävs samman. Lent siden och silke möter grov hampa. Djup svärta och den dova kulören av levrat blod står mot horisontens hoppfullt ljusblå nyans.

ISBN: 978-91-637-2465-7

* * *

Sidi Bou Said, Tunisien i september 2004

En grönsvart spyfluga försöker utsiktslöst tränga sig ut genom den välvda vindrutan på Gunnar Falks stora svarta VW Touareg. Gunnar slår lite tafatt efter flugan med ett hoprullat, veckogammalt exemplar av Herald Tribune. Flugan registrerar varje försök med sina facettögon och lyfter retfullt för att ta plats en bit längre bort. Gunnar tröttnar efter ett tag och en vapenvila etableras. Så som en vapenvila hade etablerat sig i Gunnars liv.     Han hade varit en spyfluga som levt gott i avfallet från konflikter, krig och terror. Han hade fått sin näring från människors oförmåga att tala med varandra, att vilja förstå, att kunna sona och försonas. Hat, hämnd och revansch hade varit hans livsluft, mammon hans drivkraft. Han hade lagt sina ägg och sett sina larver frodas i multnande kroppar, i vittrande ideologier, i uppgivna människors desperata handlingar.

Boken Vargfågel är historien om Gunnar Falk och hans familj. Som för de allra flesta var hans liv fyllt av tillfälligheter. Gunnar Falk gjorde sina vägval styrd av övertygelse men kanske inte alla gånger med tanke på konsekvenserna. Han förförde och lät sig förföras. Han etablerade sig på Cypern i mitten av 80-talet. Under ett decennium då Cypern stod i världens blickfång. Omständigheterna medförde att Gunnar Falk kom att spela med i storpolitiska konflikter, han skodde sig på den illegala vapenhandeln. Han brände sina fingrar och fick sona sina gärningar.Till slut blev hans hemligheter för tunga att bära. Han lämnades ensam med ånger och ångest. De som en gång hade trott på honom och värderat honom som vän och kär hade för länge sedan flytt.

Vargfågel finns både som storpocket A5, 400 sidor och som e-bok. Den kommer att finnan tillgänglig på Bokrondellen, Den finns i bokhandeln, hos Adlibris med flera  ISBN  978-91-7609-114-2 (POD-bok) och ISBN 978-91-74737-641-8 (e-bok).

 *  *  *

lh-omslag-2 (2)

 En kulen novemberdag går den ensamstående hemmansägaren Knut Malmberg på eftermiddagspromenad med sin gamla stövartik Vilma. Det lugna livet på landet förbyts till dramatik när de finner en ung flicka som förefaller ha försökt ta sitt liv i en slarvigt parkerad bil. En dramatisk historia rullas upp, en historia med förvecklingar i Tunisien. Ett land som drabbades av politisk och religiös oro under den arabiska våren. Flickans väg upp till Göingeskogarna går också via Cypern. Boken berättar hur en ömsint relation mellan en trygg äldre man och en ung kvinna tar form. Lars Hansare skriver med frisk fantasi och underfundiga formuleringar om ödets outgrundliga omvägar. Flickan i skogen är en fristående fortsättningen på romanen Vargfågel som kom ut våren 2012.  

ISBN: 978-91-637-2466-4

* * *

IMG_2113 (2)

Påfågelöga

 De små, ofta omedvetna, valen i en människas liv får ofta stora konsekvenser. Som kaosteorin beskriver hur en fjärils vingslag i Amazonas kan skapa en orkan i en annan del av världen. Vad hade hänt om vi tagit till vänster istället för till höger i korsningen, eller om vi startat resan en kvart tidigare eller senare?Om Patrik inte mött en oxe på en afrikansk byväg eller om Helena inte snavat på en odalman från de djupa skogarna? Påfågelöga berättar om tillfälligheter som varit avgörande för åtrå, passion och kärlek, om hur verkligheten vandrat bortom konvenanser och konventioner. Sånt gör man inte? Det gör man visst, även om pensionerna betalats ut sedan länge och om en blandning av vitt och svart inte blir grått utan ljusblått. Påfågelöga är sista delen i trilogin om Gunnar Falk och hans familj.

ISBN: 978-91-637-6400-4

* * *

Kristina är en episk krönika om tre unga människor – Thorleif Braatland, Kristina Johansson och Walter Rothkopf – och deras liv och relationer. Boken berättar också om deras fäder – Terje Braatland, Julius Johansson och Wilhelm Rothkopf – och om hur de påverkade sina barn.  Kristina är en berättelse om svek, skuld och girighet, om hämnd, om sann och förbjuden kärlek, om gott och ont i ett Europa, sönderslitet av krig och vansinne. Kristina är berättelsen om en ung svenska som drivs till Norge 1942 av kärleken till en skönlockig norsk gutt.  Nästan genast efter ankomsten blir hon involverad i den norska motståndsrörelsen mot nazismen. Boken är en fiction men där finns gömt bakom maskerade personligheter  lånadedetaljer från några sammanvävda verklighetsskildringar.

 .

 Handlingen utspelar sig huvudsakligen i den norska staden Moss under åren 1942 – 45. Den dramatiska tiden är fem år, men för att historien skall förstås, för att personligheternas inpassning skall bli trovärdig, finns tillbakablickar, bakgrundsteckningar och glimtar från 1900-talets båda förödande världskrig.

Kristina finns både som storpocket A5, 330 sidor, och som E-bok.  ISBN978-91-7437-640-1 (POB-bok)ISBN978-91-7437-642-5 (E-bok)

*  *  *

 

The spirit of the hand eller handens ande och själ.

Lite fritt översatt är det titeln på min franska reportagebok om händer och hantverk som kom ut på hösten 2010. Jag har valt ut fjorton traditionella hantverksyrken som har ett gemensamt – de hotas alla av att försvinna. Moderna tider, automatisering och datorisering decimerar skaran av entusiastiska och hängivna glasblåsare, sidenvävare, möbelsnickare, skomakare och sadelmakare bara för att nämna några.

På 148 sidor kan du läsa om de olika yrkena, träffa dess utövare, men också ta del av hantverkets historia, hur skråväldena föddes och utvecklades. Boken är rikt illustrerad med svart-vita bilder, alla framställda enligt gammal teknik. 

Roger Martin, smed som under sextionio år arbetade i sin hytta.

Boken är utgiven av FLAM Edition i Sète. Ett förlag och print on demad tryckeri som specialiserat sig på konstböcker. Jag anlitar dem också för mindre upplagor av mina romaner. Jag förmedlar gärna deras kontaktuppgifter. Se också under fliken länkar. 

Bruno Mendola, stenhuggare

L’ Esprit de la Main finns i format A4 148 sidor

     *  *  *

Ostron – en kulinarisk resa i tid och rum

Redan de gamla grekerna var förtjusta i ostron och i Aten på den tiden då de stora filosoferna etablerade sin klokskap användes ostronskal som betalningsmedel. Det lär vara omvittnat att Cesar inte bara omgav sig med vackra kvinnor, hans lust för ostron var stor. Det gällde i hög grad den italienske charlatanen Casanova vars härjningar bland Europas krinoliner på 1700-talet fick oanade konsekvenser. Det var Casanovas lust på ostron som för evigt etablerade ostronet som ett osvikligt afrodisiakum.  Om detta och mycket, mycket annat berättar vi i denna uppskattade bok. Häri finns också en hel rad spännande recept.

 

Pocherade ostron inrullade i bacon.

Boken är rikt illustrerad med akvareller signerade Jane Hansare, konstreproduktioner samt mina bilder. 

Ostronbankar utanför Galway på Irländska västkusten.

Boken fick första pris i klassen speciallitteratur i Måltidsakademin-/Grythyttans tävling 2006

Juryns motivering: En unik kulinarisk reportagebok som med hjälp av högklassiga texter, foton och akvareller låter oss komma innanför skalet på ostron från när och fjärran.

Carl Jan Granqvist – Christina Mattsson från Måltidsakademin)

Lämna ett svar