Mina böcker

 .

 Mina böcker

Under åren har jag haft nöjet att medverka i en rad bokprojekt, till en början som fotograf men efterhand mer och mer som författare. Nedan finner ni korta beskrivningar på böcker som kommit till under min frivilliga exil i södra Frankrike.

*   *   *

Sidi Bou Said, Tunisien i september 2004

En grönsvart spyfluga försöker utsiktslöst tränga sig ut genom den välvda vindrutan på Gunnar Falks stora svarta VW Touareg. Gunnar slår lite tafatt efter flugan med ett hoprullat, veckogammalt exemplar av Herald Tribune. Flugan registrerar varje försök med sina facettögon och lyfter retfullt för att ta plats en bit längre bort. Gunnar tröttnar efter ett tag och en vapenvila etableras. Så som en vapenvila hade etablerat sig i Gunnars liv.     Han hade varit en spyfluga som levt gott i avfallet från konflikter, krig och terror. Han hade fått sin näring från människors oförmåga att tala med varandra, att vilja förstå, att kunna sona och försonas. Hat, hämnd och revansch hade varit hans livsluft, mammon hans drivkraft. Han hade lagt sina ägg och sett sina larver frodas i multnande kroppar, i vittrande ideologier, i uppgivna människors desperata handlingar.

En vargfågel är en paradox, en skenbart orimlig skapelse, en absurd kombination. Icke desto mindre existerar den, vargfågeln, och den finner sitt livsrum i spänningsfälten mellan kontrasterande religioner och ideologier. Den sätter sina klor i människors svagheter och brister, nästlar sig in i kaos och konflikter, en ensam jägare som ömsom smyger sig på, ömsom hovrar över sina byten. Den bygger sina reden i miljöer där förnuft och klokskap är okända begrepp.

Boken Vargfågel är historien om Gunnar Falk och hans familj. Som för de allra flesta var hans liv fyllt av tillfälligheter. Gunnar Falk gjorde sina vägval styrd av övertygelse men kanske inte alla gånger med tanke på konsekvenserna. Han förförde och lät sig förföras. Han etablerade sig på Cypern i mitten av 80-talet. Under ett decennium då Cypern stod i världens blickfång. Omständigheterna medförde att Gunnar Falk kom att spela med i storpolitiska konflikter, han skodde sig på den illegala vapenhandeln. Han brände sina fingrar och fick sona sina gärningar.Till slut blev hans hemligheter för tunga att bära. Han lämnades ensam med ånger och ångest. De som en gång hade trott på honom och värderat honom som vän och kär hade för länge sedan flytt. 

Handlingen i boken omspänner 31 år, från 1973 till 2004.Under dessa år upplevde världen många blodiga och djupt tragiska konflikter.Det är ur dessa som Gunnar Falks handelsrörelser fick sin omsättning.Den tillhandahöll skrupellöst allt från kanyler till kalashnikovs.

Vargfågel finns både som storpocket A5, 400 sidor och som e-bok.

 *  *  *

 

Kristina är en episk krönika om tre unga människor – Thorleif Braatland, Kristina Johansson och Walter Rothkopf – och deras liv och relationer. Boken berättar också om deras fäder – Terje Braatland, Julius Johansson och Wilhelm Rothkopf – och om hur de påverkade sina barn.  Kristina är en berättelse om svek, skuld och girighet, om hämnd, om sann och förbjuden kärlek, om gott och ont i ett Europa, sönderslitet av krig och vansinne. Kristina är berättelsen om en ung svenska som drivs till Norge 1942 av kärleken till en skönlockig norsk gutt.  Nästan genast efter ankomsten blir hon involverad i den norska motståndsrörelsen mot nazismen. 

 oken är en fiction men där finns gömt bakom maskerade personligheter lånade detaljer från några sammanvävda verklighetsskildringar. 

Handlingen utspelar sig huvudsakligen i den norska staden Moss under åren 1942 – 45. Den dramatiska tiden är fem år, men för att historien skall förstås, för att personligheternas inpassning skall bli trovärdig, finns tillbakablickar, bakgrundsteckningar och glimtar från 1900-talets båda förödande världskrig. 

Kristina finns både som storpocket A5, 330 sidor, och som E-bok.  klicka här

för  mer information om pris och leveranstider.

 

*  *  *

 

The spirit of the hand eller handens ande och själ.

Lite fritt översatt är det titeln på min franska reportagebok om händer och hantverk som kom ut på hösten 2010. Jag har valt ut fjorton traditionella hantverksyrken som har ett gemensamt – de hotas alla av att försvinna. Moderna tider, automatisering och datorisering decimerar skaran av entusiastiska och hängivna glasblåsare, sidenvävare, möbelsnickare, skomakare och sadelmakare bara för att nämna några.

På 148 sidor kan du läsa om de olika yrkena, träffa dess utövare, men också ta del av hantverkets historia, hur skråväldena föddes och utvecklades. Boken är rikt illustrerad med svart-vita bilder, alla framställda enligt gammal teknik. 

Roger Martin, smed som under sextionio år arbetade i sin hytta.

Boken är utgiven av FLAM Edition i Sète. Ett förlag och print on demad tryckeri som specialiserat sig på konstböcker. Jag anlitar dem också för mindre upplagor av mina romaner. Jag förmedlar gärna deras kontaktuppgifter. Se också under fliken länkar. 

Bruno Mendola, stenhuggare

L’ Esprit de la Main finns i format A4 148 sidor 

     *  *  *

Ostron – en kulinarisk resa i tid och rum

Redan de gamla grekerna var förtjusta i ostron och i Aten på den tiden då de stora filosoferna etablerade sin klokskap användes ostronskal som betalningsmedel. Det lär vara omvittnat att Cesar inte bara omgav sig med vackra kvinnor, hans lust för ostron var stor. Det gällde i hög grad den italienske charlatanen Casanova vars härjningar bland Europas krinoliner på 1700-talet fick oanade konsekvenser. Det var Casanovas lust på ostron som för evigt etablerade ostronet som ett osvikligt afrodisiakum.  Om detta och mycket, mycket annat berättar vi i denna uppskattade bok. Häri finns också en hel rad spännande recept.

 

Pocherade ostron inrullade i bacon.

Boken är rikt illustrerad med akvareller signerade Jane Hansare, konstreproduktioner samt mina bilder. 

Ostronbankar utanför Galway på Irländska västkusten.

Boken fick första pris i klassen speciallitteratur i Måltidsakademin-/Grythyttans tävling 2006

Juryns motivering: En unik kulinarisk reportagebok som med hjälp av högklassiga texter, foton och akvareller låter oss komma innanför skalet på ostron från när och fjärran.

Carl Jan Granqvist – Christina Mattsson från Måltidsakademin)

Ostron – en kulinarisk resa i tid och rum

 är slutsåld på förlaget, men det dyker upp några exemplar då och då så kontakta oss så hjälper vi till.

 

 

Lämna ett svar