Blogg

Inlägg 4 februari 2022

En gryende vårsol uppmuntrad av slopade restriktioner väcker de kreativa andarna till liv. Uppallad mot väggen står fem bilder, inramade och färdiga på att bege sig ut i utställningsdjungeln. Texter till bilderna kommer i min nästa bok.

Inlägg 16 oktober 2021

Höstrusket knackar på och jag kryper in i min kammare. För en tid sedan var det bokfestival i Höganäs och jag kunde på ett bokbord presentera åtta av mina romaner. Förutom en god försäljning blev det tillfälle till många fina samtal om böcker och skrivande. Väl hemkommen blockade jag fram ett projekt som vilat under pandemin, fjärde delen av Curt >Paulssons öden och äventyr, Arbetsnamnet är Dråpslag och om energin håller i sig kan det kanske bli release till senvåren.

Inlägg 18 juli 2021

Med fredagsposten kom provtrycket på den nya boken. Med en pirrande känsla bläddrade jag. Resultatet av två års arbete uppblandat med påtvingade covidpauser var nu nu här. 290 sidor med en alltid engagerad Curt Paulsson. Nu väntar nästa utmaning, marknaden väntar.

Inlägg 15 april 2021

Kommissarien som började skolan

Så är titeln på min nya roman som just i dagarna påbörjat sin vandring uppför parnassen. Min gamle protagonist, tillika kommissarie Curt Paulsson, lämnar polisen för att ta hand om unga bråkiga pojkar i Bruksskolan i Köpinge. Det blir nu inte så lätt som han tänkt sig. Curt drivs av en vilja att försöka förstå ondskans mekanismer. Han gör nedslag i historien, i evolutionära skeenden och filosofi. Spännande.

Inlägg 2 dec 2020

Språk är svårt.

Härförleden kom jag att lyssna till en influenser som presenterade ett projekt så här:

– Vi vill implementera en inkluderande strategi, ett koncept som ska fokusera på en dynamisk plattform som promotar individuella preferenser.

Hej & hå. Den här typen av koncentrerat flum och rappakalja blir allt vanligare. Andra försyndelser är det enfaldiga och grasserande bruket av anglicismer. Alla Helgon heter nu Halloween. Att återta något som varit på vift har fått ett nytt svenskt verb, man reklajmar. Realisationer har fått ge vika för sales, ofta på outlets spridda över den skånska vischan. I dessa dagar når detta språkliga missbruk nya höjder med Black Friday. Inte nog med att begreppet som sådant är löjeväckande. I annonserna för denna besynnerliga köpfest läser jag om grymma deals,  bottom prices, drive thru, join the movement.  Utsprunget är självfallet amerikanskt. Den svenska fallenheten och svagheten inför att suga upp främst amerikanska uttryck är känd sedan länge. Svenskan, ärans och hjältarnas språk, har inte samma värde som i fornstora dagar. De’ ä’ typ sjukt!  Ett klassiskt övertramp skrev jag om för några år sedan, då Ångfärjan blev SeaU. Efterhand plockade man bort de stora bokstäverna och vi läser nu seau. Tänk om konsulten, kanske en influenser, hade  insett att ordet betyder hink på franska.  Byggföretag och kommunledning lät sig gladeligen luras.  Nyligen läste jag att inflyttningen börjat. Hur kul är det att bo i en hink?

 Inlägg 5 sep 2020

Jo då. Curt Paulsson vaknade till liv. Men först när han slutat på polisen och börjat som lärarassistent på Bruksskolan i Köpinge. Nu får han leda unga utåtagerande pojkar på rätt väg. En kärkommen och inte alltid så lätt uppgift

Inlägg 14 april 2020

Nu har det roliga hänt att mina två Curt Paulsson romaner blivit inlästa och utgivna som talböcker. Mord med Medea och Musfällan finns att hämta på Elib och där böcker annars kan hittas. Om det blir en tredje Curt Paulsson återstår att se.

Inlägg 23 september 2019

Musfällan 2

Nu har den slagit in, inte bara en gång. I veckan kom manus tillbaka från sista granskningen och en färdig inlaga, så nu saknas bara val av tryckeri och de andra stegen innan den kan bli utgiven. Jag väljer att till börja med göra en recensions- upplaga för att sedan invänta svar från hågade förlag. Releasefest fram mot slutet av oktober.

Inlägg 5 juni 2019

 Musfällan

Flitens lampa har flämtat i min skånska skrivarstuga under vintern. Somliga dagar har förmörkats av irländska lågtryck och andra av modstulna tankar och värkande knän. Dock, de goda krafterna har nu tagit kommando och lampan skiner med ny kraft. Den har fått sällskap av en generös sol och sjuttio ekologiska kor som etablerat sig som våra närmaste grannar. Summa summarun, jag har mäktat att sätta punkt för min nya roman, en trivseldeckare i vilken min trogne protagonist, Curt Paulsson, kommer tillrätta med oegentligheter i IT-världen. Slarvigt bruk av datamusen kan leda till oanade konsekvenser. Därav titeln. I boken finns också några fria alluderingar till deckargenrens mästarinna Agatha Christie, vars pjäs The Mousetrap spelats fler än tjugosjutusen gånger i London. Jag räknar med att boken efter noggrann redigering och slutbearbetning ska möta mina läsare fram mot hösten.

Håll ögonen öppna, huka er i bänkarna, nu laddar han om!

Hälsningar,

Lars Hansare

 

Inlägg 2 oktober

Nu vågar jag knappt andas om hur länge sedan jag visade mig på denna sida. Men, min enda ursäkt må vara att skrivandet, den verkliga orsaken till min närvaro fått prioriterad tid. I veckan som gick hade jag nöjet att delta i ett seminarium, producerat av författarförbundet – närvaron i sociala media. Där lärde jag mig att närvaron på nätet är avgörande om man vill vårda sig författarprofil. Jag har nog lite aningslöst levt i tron på det självspelande pianot. Men, men konferensen gav en vitamininjektion och jag hoppas bli bättre. Hav förtröstan kära läsare.

Inlägg 5 oktober

Det har gått tre månader sedan sist, en sommar med många trevliga upplevelser.Men också smolk i bägaren. Turerna kring bokmässan medförde att jag helt tappade lusten och valde att stanna hemma. I stället satsade jag på att bli färdig med min senaste skapelse, Mord med Medea, en klassisk pusseldeckare och tillika polisroman. Tidsplanen nu är att första leverans till bokhandeln skall ske i vecka 43. Jag håller tummarna och hopas på er som läsare.

Inlägg 30 juni

Sommarens program är nu i stort sett klart. Det blir besök på Crimetime Gotland i Visby i början av augusti. Huruvida min nya bok, Mord med Medea, är klar då får vi se. I varje fall skall det bli spännande att möta och lyssna på krimförfattare. Sedan samtycker jag med Författarförbundet beslut och reser till Bok&Bibliotek i Göteborg. Författarcentrum Syd har beslutat att hela författarcentrum (riks,öst, väst, norr )skall bojkotta mässan. Ett överilat beslut som inte finner stöd i föreningens stadgar. Mellan evenemang och rader hoppas jag få skrivro. Min nya bokidé, som fått namnet Musfällan, vill snart komma ner på papper.

Inlägg 29 april 2017

Ny lyser flitens lampa i Ingelsträde. Min nya roman, ett försök i spänningsgenren, med arbetsnamnet Mord med Medea är klar och har påbörjat sin vandring till lektörer och förlag i hopp om att bli utgiven.

Inlägg 25 mars 2017

Ny är den här, min nya novellsamling AVTRYCK. På 140 sidor kan du läsa om minnets mekanismer. Boken finns redan utlagt på Bokinfo och kommer att finnas på Adlibris och kan beställas i bokhandeln. Trevlig läsning.

Inlägg 28 februari 2017

Återigen får jag huka mig för all kritik och påhopp om att jag är för slö och ointresserad av att hålla min sida uppdaterad. Min ursäkt, en klen sådan, är att jag helt enkelt inte ansett mig ha tid, eller haft för lite att berätta. Hur som helst, i takt med att den skånska vintern drog in med mörker och snöblandat regn på tvären har jag blivit färdig med en novellsamling om minnets mekanismer. Den har titeln AVTRYCK och handlar i tretton fristående berättelser om vad, hur, när vi minns och hur våra minnen format våra liv, eller i varje fall mitt eget. Jag hoppas kunna presentera den under våren. Det fanns inga förpliktelser kopplade till resestipendiet till Aten, men på plats, i skuggan av Akropolis, landade, som i en uppenbarelse, den färdiga intrigen till min nästa roman. Det får titeln Mord med Medea och det blir min första spänningsroman. Jag har kommit igång med skrivandet och hoppas kunna bli klar till sommaren. Så håll i hatten, här blåser skapandets vindar.

Lämna ett svar